Bring Your Own, 8 september 2022

Här kommer en kort rapport från den Bring Your Own-provning vi genomförde i september.

Temat kan sägas vara att tillsammans upptäcka spännande viner. Varje deltagare tar med ett utvalt vin som sedan serveras blint. Denna gång var vi 9 deltagare som alla bidrog med ett vin, gärna med lite mognad, i prisklass över 300 kr.

Vita

  • A Christmann Köningsbacher Riesling 2009 IDIG GG – Vackert gyllengul, petroleum, mineral, komplexa toner. God fräschör med fräscha balanserade syror, smakrik, långt avslut.
  • Chablis Larouche – Gul frukt, citrus. Smakrik, tydlig syra som stannar kvar. Bra längd.

Röda

  • La Spinetta Vigneto Bordinin Barbaresco 2015 – Angenäm ganska rödfruktig doft. Tydliga tanniner.
  • Banfi Brunello di Montalcino 2008 – Mognad med integrerade tanniner.
  • Los Vinos Miguele VX Caco 2006 – En touch av röd frukt, ganska fräsch syra. En druvblandning från Galicien bestående av  50% Souson kompletterat med Caino Longo, Ciano de Terra och Mencia.
  • Grangehust Cabernet Sauvignon 1995, Sydafrika – Ett mycket njutbart moget vin med Bordeauxkaraktär. Elegant och smakrikt.
  • Chateau Kirwan 2004, Margaux – En mogen Bordeaux med balanserad syra och elegans. Ett vin med ”Filantropiska tanniner” som Björn så målande uttryckte saken.
  • Ricossa Barolo 2015 – Röd frukt, smakrik, balanserade tanniner.
  • Gesellmann Deutchkreutz 2006, Burgenland, Österrike. Blaufränkisch – Generös frukt. Ganska mjuka tanninger, smakrik, fräsch.

Genomgående mycket bra viner som utvecklades i glaset under provningens gång. En liten gallup bland deltagarna pekade på Christmann Riesling som bästa vita vin och Chateau Kirwan som bästa röda med La Spinetta, Grangehust och Gesellmann inte långt efter. Men något av en smaksak, vi har alla lite olika personliga preferenser.