Ost och vin 2022
80 st medlemmar och gäster i Stockholms Vinsällskap, SVS, träffades vid två tillfällen i slutet av 2022 och avsmakade Ost & Vin tillsammans. Sex olika viner och sex olika ostar avnjöts tillsammans med en egen kompott av osthistoria.
Oväntad stenåldersdiet: Öl och Roquefortost
Redan för 70,000 år sedan njöt både neandertalare och homo sapiens av välkryddade och komplexa måltider. På listan över nya upptäckter finns även märkliga arkeologiska fynd av gourmetostar och öl i en österrikisk saltgruva. Roquefort och öl!
Vi var i stort sett eniga om att Roquefort bäst avnjöts av ett Sauternes liknande vin. Vi var dessutom eniga om att champagne kunde drickas till alla ostar. I övrigt var vi oense om det mesta. Om smak ska vi inte diskutera. Eller hur? Om det har Emma Frans doktorerat.
Men rödvin till Roquefort var ingen höjdare. Det tycker inte ens en gång fransmännen.
Ska vi föreslå ett belgiskt trappistöl eller en kriek? En air av stenåldern?
Vi lämnade nöjda och glada och kände att förvirringen beträffande Ost & Vin låg på en högre nivå.
Oss homo sapiens emellan!