Roséviner, 11 juni 2025
Rosévinstider har infunnit sig och vi gav en bild av vad som kan erhållas inom denna typ av viner. Som ses ner på av vissa, andra har redan upptäck dem, och flera kommer att inse att även rosévinerna har sin plats i vinutbudet, kvalitetsskillnaderna var tydliga i denna provning. Som Ni ser i listan nedan provades ett urval av viner på olika prisnivåer och olika ursprung och kvalitet.
Provningen genomfördes i två flighter med 8 viner vardera, med två mousserande i första fligten.

De mousserande vinerna var prismässigt två ytterligheter Rotari Gran Rosé för 139 kr respektive Louis Roederer Rosé för 849 kr. Naturligtvis var det skillnader där Roederer Champagnen vinner i gillande, med en fin doft, elegans och stor utvecklad smakrikedom, medan Rotari Mosserande klarade sig bra, med en bra frisk rödfruktighet, god och mycket prisvärt, det bästa i prisklassen för alla roséviner under 200 kr i denna provningen.
Om vi betraktar de 5 övriga stilla rosévinerna i denna flight så var gillandet av Josetta Saffirio Rosato störst och på 2a plats Bründlmayer, även Tavel Rosén fick några gillande. Därmed inte sagt att de två övriga inte var bra roséviner.
Slutligen det äldre rosévinet Domaine de l’Ile 2005 från Porquerolles (på magnum), det äldsta rosévinet någon av oss tidigare provat. Som väntat var det en sot mognad, mycket stor mognad, ”over the hill” men fortfarande drickbart om man gillar mogna viner och dess karaktärer, i detta vin en mogen bitter frukt. Det var dock inget vin för flertalet av deltagarna. Skulle ha öppnats för 5-10 år sedan, och aldrig menat för 20 års lagring. Intressant och lärorikt.
7701 Rotari Gran Rosé Brut 2020, Trentino-Alto-Adige, Italien (80% Ch, 20% PN). 139 kr
Vinet har fått sin färg från skalen (saignée). Vinet har lagrats 3 år på jästfällningen. Dosage 7g/l.
77226 Louis Roederer Rosé 2017, Champagne, Frankrike (60% Pinot Noir, 40% Chardonnay)849 kr
Musten får sin färg från pinot noir som macererat några dagar (saignée). 29% vinifierades på ekfat med omrörning en gång i veckan under 6-7 månader. Resterande del av vinet har jäst på små ståltankar. 24% av vinet har genomgått malolaktisk jäsning. Vinet har lagrats 4 år på sin jästfällning. Dosage: 8g/l.
92200 Chivite Las Fincas Rosado 2024, Spanien (Garnacha Tinto, Tempranillo) 129 kr
Efter en kort maceration tillsammans med skalen använder man sig av saignéemetoden för att ge vinet mer struktur och färg. Vinet jäser vid låg temperatur under 21 dagar. Totalsyra 5,29 g/l Restsocker 0,8 g/l.
96081 Bründlmayer Zweigelt Rosé 2024, Niederösterriche, Österrike 149 kr
En del av druvorna skördas innan mognaden hunnit alltför långt. Dessa pressas på samma sätt som druvorna till de vita vinerna och därför har detta vin ingen rosa färg. En liten del är druvor från de bästa zweigeltlägena. De skördas fullmogna och när de läggs i pressen sipprar en del juice ut redan innan pressningen börjar. Det är den juicen som ger vinet dess färg.
Zweigelt är en korsning av druvorna Blaufränkisch och St Laurent 1922 av Dr. Zweigelt.
92581 Langhe Rosato Josetta Saffirio 2024, Piemonte, Italien (100% Nebbiolo) 159 kr
Jäsningen varade cirka tre veckor och skedde vid 16-20 grader på temperaturkontrollerade ståltankar.
2724 Les Lauzeraies Tavel 2023, Tavel, Rhone, Frankrike 149 kr
(48% Grenache, 32% Cinsault, 4% Grenache blanc, 3% Syrah, 3% Mourvèdre, 3% Carignan, 3% Clairette, 2% Picpoul och 2% Bourboulenc). Skalen macererar med musten i uppåt 48 timmar innan musten pressas. Därefter följde jäsning på ståltankar i cirka två veckor, vid en temperatur av 13-14 grader. Det slutliga vinet blandas sedan samman och vilar kort tid på ståltank innan buteljering.
93760 Fournier Sancerre Rosé Les Belles Vignes 2024, Loire, Frankrike (100% Pinot Noir) 199 kr
I vineriet så går druvorna direkt till pressning där musten macererar lätt med skalen och jäser vid låg temperatur för att bevara alla aromer. Vinet buteljerades våren efter skörd.
Privat Domaine de l’Ile 2005, Porquerolles, Provence, Frankrike (Magnum 500 kr) 100 kr
(32% Grenache, 31% Syrah, 20% Cinsault, 12% Mourvèdre, 5% Tibouren)

I denna 2a flight inleder vi med 3 stilla viner i samma prisklass och kvalite. Först Berne Inspiration som är en av mina favoriter i denna prisklass. Sen två viner i gåva från fam. Lekander som nyligen besökt vingården Château Clarettes i Provence. Thérapie Rosé som var ett god lite fruktigare stil, sen Grande Cuvée Rosé som med lite mineralitet och bättre syra, gillande mellan dessa två var delat.
Sedan två viner från numera välkända vingårdar som satsar stort på Roséviner, Chateau D’Esclans och Château Minuty; Whispering Angel som numera är i en mer tillgänglig prisklass som är en gott och bra Rosévin att njuta av och Rose et Or ett mer elegantare vin från egendomen, representerar en blanding av dess tre terroirer.
Sen kommer vi till den högre prisklassen och en annan kvalitet av Roséviner; först Domaine Tempier ’s Rosé vin som hade en mycket trevlig och tilltalande doft, en god och lång smakrikedom, någras favorit för provningen. Sen två av Clos Cibonne utmärkta roséviner, en egendom som kanske gör Provence och världens bästa roséviner; Cuvée Caroline samt Chateau Cibon – Cuvée Marius; båda var gillade som kvällens bästa viner Cuvée Caroline i paritet med Tempier’s rose medan Cuvée Marius var helt klart bästa Rosén av kvällens 16 viner tätt följt av Tempier Rosé.
2607 Berne Inspiration 2023, Cotes de Provence, Frankrike 179 kr
(Grenache Noir, Cinsault, Syrah, Carignan). The preservation of color and delicate fruit aromas is made possible by the use of neutral gases, such as nitrogen, the maintenance of musts and wines at controlled, cool temperatures, and above all the daily stirring of wines on lees fine gives them the beautiful deliciousness appreciable in the mouth.
Sven L Thérapie Rosé 2024, Château Clarettes, Cotes de Provence, Frankrike (150 kr) Gåva
(66% Mourvèdre, 34% Cinsault) Under hela vinframställningsprocessen justeras temperaturerna automatiskt för att främja utvecklingen av aromerna från de olika druvsorterna. Vissa druvsorter vinifieras och lagras på ekfat för att få viner för lagring, såsom vår fantastiska röda cuvée.
Sven L Grande Cuvée Rosé 2024, Château Clarettes, Cotes de Provence, Frankrik (200 kr) Gåva
(Mourvèdre 50%, Cinsault 45%, Syrah 5%) Under hela vinframställningsprocessen justeras temperaturerna automatiskt för att främja utvecklingen av aromerna från de olika druvsorterna. Vissa druvsorter vinifieras och lagras på ekfat för att få viner för lagring, såsom vår fantastiska röda cuvée.
92930 Whispering Angel 2024, Chateau D’Esclans, Cotes de Provence, Frankrike 219 kr
(Grenache, Cinsault, Rolle). Sluten pressning utförs med minimal oxidation vilket producerar fritt rinnande juice som vinifieras i temperaturkontrollerade jäsningstankar av rostfritt stål, under vilka battonage utförs två gånger i veckan.
79355 Rose et Or 2024, Château Minuty, Cotes de Provence, Frankrike 299 kr
(80% Grenache, 10% Cinsault, 5% Syrah, 5% Rolle). HEV certification (High Environmental Value), handpicked, skin-contact, free-run juice, cold pressing and fermenting, no malolactic fermentation.
7416301 Domaine Tempier – Rosé 2021, Bandol, Frankrike 375 kr
(~ 50% Mourvèdre, Grenache and Cinsault). Druvorna kallmacereras och pressas direkt. Musten får sedan sätta sig i låg temperatur. Jäsningen sker i rostfria ståltankar eller i betongkar och lagras sedan i dessa kärl i sex till åtta månader innan buteljering. Rosévin av denna klass har en imponerande lagringspotential – minst 5 år.
92209 Clos Cibonne Cuvée Caroline 2021, Clos Cibonne, Cotes de Provence, Frankrike 389 kr
(90% Tibouren, 10% Grenache). Druvorna pressades under cirka fyra timmar och den rosa musten tappades därefter över till ståltankar där den kyls ned för att sedan spontanjäsa. När jäsningen väl startat tappas vinet över till ekfat om 300 liter där vinet sedan också får vila i cirka tio månader. Cirka en fjärdedel av faten var nya.
71658 Chateau Cibon – Cuvée Marius 2020, Clos Cibonne, Cotes de Provence, Frankrike 599 kr
(90% Tibouren, 10% Grenache). Druvorna avstjälkas innan pressningen. Vinet får ingen skalmaceration överhuvudtaget, annat än den som sker i pressen under de ca fyra timmar som pressningen tar. Musten får spontanjäsa på naturjästen, i nya 2600 liters foudres från Stockinger. Där lagras vinet sedan i två år, innan buteljering.
Slutligen får ni här Jan L´s recept på ”Fluffet” till valnötsbrödet.
2 delar solrosolja ( t ex 2 dl) och 1 del vanlig mjölk (ej lättmjölk, t ex 1 dl) i en stavmix-vänlig bunke.
Pressa 2 st vitlöksklyftor ner i vätskan (eller annan mjuk, mixbar, krydda) plus en nypa salt.
Mixa allt ordentligt minst en minut.
Tillsätt sedan ca 1-2 tsk (vitvins-) vinäger och rör om med en sked eller träpinne…det är nu kaseinet i mjölken koagulerar.
Händer inget, tillsätt lite till vinäger…det skall upplevas som en creme fraiche. Det är ren kemi !
Denna batch räcker till 4-5 personer.
Använder man rapsolja så blir ”fluffet” alldeles gult, och smakar lite annorlunda.
Tärna i ganska grova bitar ett råg-valnötsbröd för att doppa i ”fluffet” !
Öppna sedan en flaska rosé utan allt för mkt egen smak, gärna från Provence !
Ytterligare vininformation
Jag kommer också att förmedla en lista på Roséviner som inte fick plats på provningen och en annan lista på provade viner under den senaste tiden som tips på viner att prova under sommar-uppehållet av SVS provningar.
Ha en trevlig sommar och på återseende!
