Rosévinsprovning 13 juni 2023

Äntligen blev det den 13 juni och dags för rosévinprovning. Denna gång har vi dessutom nöjet av att bli vägledda av ingen mindre än vinskribenten Anders Melldén. Provningen blev ”utsåld” inom loppet av ett par timmar- kul !

Utbudet av rosé-viner, och för den skull även av andra viner, är väldigt stort, så det blev hela 3 flighter (ursäkta!). Flight 1; hela världen, flight 2; Provence och flight 3; övriga Europa.

Anders kan rosé på sina fem fingrar, även mycket annat. Han guidade oss igenom jordmåner, tillverkningsmetoder, olika vin-stilar för att inte tala om oerhört olika färg på vinerna.

Alla producenter verkar känna ett krav på sig att producera en rosé, men som Anders antydde, det är lite som att kasta pengarna i sjön. Producenterna får betydligt bättre betalt för sina ”riktiga” viner, plus att rosévinerna tar plats i vinanläggningen.

Vissa roséer dricks bäst som de är, lite nedkylda, andra kräver mat, åtminstone en matigare sallad, gärna med kyckling. Till vinerna den 13:e serverades svarta Kalamata-oliver, tärningar av valnötsbröd som doppades i ”Mallorca-fluff” med vitlökssmak. (1 del mjölk, 2 delar solrosolja och en pressad vitlöksklyfta mixas ordentligt, sedan tillsätts något kryddmått vinäger för att fälla ut kaseinet).

Innan vi gick hem fick vi glada i hågen möjlighet att köpa några av Anders böcker och få dem signerade, trevligt.

Efter provningsdagen släpptes en väldigt god rosé från Bonterra, varunr 92141, pris 159:-, kan finnas några flaskor kvar spridda över stan, testa den om det går!

PS. Ni som läser Livets Goda hittar ett flertal artiklar av Anders främst med tonvikt på champagne och hans favoritproducent Krug…kanske kan vi be Anders om en sådan provning framöver. DS.

Vid tangenterna /Jan L